Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Wijkraad Oosterflank (formeel)

Openbare bijeenkomst

maandag 30 juni 2025

17:30 - 19:30
Locatie

Wijkhub Oosterflank, Grote Beer 504

Voorzitter
Xander Nijmeijer
Toelichting

Als u wilt inspreken kunt u dit tot uiterlijk 30 juni 2025 12.00 uur per mail doorgeven via gebiedprinsalexander@rotterdam.nl.

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De bijeenkomst start om 17.30uur.
    Aanwezig: Xander Nijmeijer, Osvaldo de Pina, Marcel van Gent, Sophia de Leeuw, Nel Sorensen-Breedveld, Ronald Sorensen, Danielle Makabori.


    Mededelingen:
    De bijeenkomst van 7 juli a.s.,  informeel overleg gaat niet door.

  2. 2

    Besluit

    De agenda wordt unaniem vastgesteld.

  3. 3
    Inspreekrecht bewoners
  4. 3.1

    Besluit

    Dhr. Morales is aanwezig, samen met een aantal bewoners om in te spreken over het vertrek van Auris College uit de wijk. 
    De bewoners wonen in de buurt van het pand (Malmöpad). De bewoners geven aan dat de komst van de nieuwe school in het pand, IBS De Hiraa,  voor veel overlast in de buurt zorgt. De tuinen van de bewoners grenzen aan de school, er is veel geluidsoverlast. Er wordt gebruik gemaakt van een andere ingang, i.p.v. de reguliere hoofdingang van de voormalige school. De zijingang wordt nu gebruikt als reguliere ingang en dat betekent dat er veel kinderen hier gebruik van maken.
    Er is ook sprake van verkeersoverlast, daar waar de meeste ouders met de auto komen. Handhaving is aanwezig, maar desondanks worden de kinderen nog steeds met de auto naar school gebracht. 
    Er is wel een communicatielijn met de wijk, vanuit de school, maar bewoners missen de informatie. De bewoners hebben bezwaar tegen de omgevingsvergunning getekend, maar deze is niet-ontvankelijk verklaard. De bewoners pleiten ervoor om de hoofdingang van het voormalig Auris College te gebruiken (aan de Scandinaviëpad), maar op het verzoek richting de school komt er geen positief respons. 
    De bewoners richten zich tot de wijkraad en vragen erom om iets te doen aan deze situatie. In ieder geval, om de zorgen van de bewoners serieus te nemen en zich actief in te zetten voor deze situatie. 


    De wijkraad zal met de wijkmanager de situatie doornemen.  De wijkraad zal ook met de school in contact komen om deze geluiden door te geven. De wijkraad zal terugkoppelen naar de bewoners.

  5. 4
    Ter bespreking
  6. 4.1

    Isabel Fino dos Santos en Jacomine Kluijver namens MO, en Gijs Verhoef en Telma Vos namens Gro-up, zijn op verzoek, aanwezig om met de wijkraad in gesprek te gaan over de welzijnsopdracht en vooruit te kijken naar de planning vanaf september a.s.

    Besluit

    Isabel Fino dos Santos en Jacomine Kluijver namens MO, en Gijs Verhoef en Telma Vos namens Gro-up zijn aanwezig om de welzijnsopdracht met de wijkraad door te nemen. Wolter Dijkstra, namens Gro-up jongeren is ook aanwezig, om kennis te maken met de wijkraad.


    MO licht de welzijnsopdracht toe, als onderdeel van de toezeggingen die gedaan zijn om langs alle wijkraden te komen en het gesprek over de opdracht te voeren. 
    Isabel dos Santos geeft aan welke doelgroepen vertegenwoordigd zijn in de welzijnsopdracht. De wijkraad wordt uitgenodigd om specifiek in te zoomen op de problematiek in Oosterflank.
    Er wordt veel ingezet op talentontwikkeling. In Oosterflank is er een jongerenhub aanwezig.  Er is aandacht voor pleinprogrammering (Sjanghailaan, de Pionier, Kobehof, etc. ).


    Wolter Dijkstra legt uit dat de jongerenhub ook veel jongeren uit andere wijken aantrekt.  Er is programmering, op dit moment wordt er geprobeerd om via verschillende kanalen (social media) de programmering onder de aandacht te brengen. Wolter legt uit dat als jongeren een idee hebben, deze ondersteund worden om zelf initiatief te nemen en een activiteit mogelijk te maken.
    Wolter geeft aan dat er pilot Knooppunt Jongeren aan de orde is, er wordt gekeken hoe aan de preventieve kant iets voor de jongeren geregeld kan worden. De Pilot wordt via de GGZ uitgerold. 


    Telma Vos - regiomanager Gro-up - legt uit hoe de verschillende teamleiders en expertises per gebied zijn verspreid. De wijkraad wordt in september uitgenodigd om input te leveren op het jaarplan van Gro-up. 


    Er zijn vragen m.b.t. de inzet van JOZ (ook in het kader van veilig thuis). JOZ richt zich nadrukkelijk op "veilig". Er is samenwerking met de wijkteams.


    Er wordt gesproken over vitale gemeenschappen en langer thuis wonen, en specifieke cursussen voor ouderen, onder begeleiding van specialisten (bijvoorbeeld valpreventie, gezonde voeding, etc.). 


    Er wordt, tot slot, stilgestaan bij Lokaal Budget en Right to Cooperate. Er mag wat meer gebruik worden gemaakt van deze mogelijkheden.

  7. 4.2

    Op verzoek van de wijkraad, is Kwok Chang aanwezig om samen met de wijkraad stil te staan bij de Evaluatie van de Pilot GGD in Oosterflank.

    Besluit

    Kwok Chong en Debby Russel van de GGD zijn aanwezig om de stand van zaken m.b.t. de Pilot GGD in Oosterflank met de wijkraad door te nemen.
    De wijkraad is benieuwd naar de opvallende trends.
    De Pilot is sinds kort uitgebreid naar andere buurten, zowel in Rotterdam, als in Capelle aan den IJssel. 


    De afgelopen periode zijn de medewerkers van de GGD gestart met de gezonde uurtjes. Tot nu toe, is de Pilot voor 40 weken gedraaid. Er is steeds meer animo voor en blijkbaar zijn er veel mensen die de afgelopen periode de weg naar de gezonde uurtjes hebben weten te vinden. Er is een grotere mate van vertrouwelijkheid en bekendheid in het gebied. 
    Wat in Oosterflank opvalt is dat er weinig contact met de huisartsen in de buurt is. Op andere plekken loopt het iets soepeler. 


    De wens is om de aanpak te laten erkennen bij de RIVM. Het is een leerproces, wat nu een beetje losser begint te lopen. Er zijn meer dan 1500 gesprekken gevoerd, de onderwerpen variëren van gezondheid, eenzaamheid, maar ook mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, etc. De samenwerking met verschillende instanties is heel belangrijk. 


    Los van de individuele gesprekken, zijn er ook groepsvoorlichtingen gehouden. in totaal 80 keer, altijd met een thema (voeding, etc.). In Oosterflank zijn er 6 informatiemarkten en 4 Fit Festivals gehouden.


    Er zijn positieve resultaten geboekt, meer bewustzijn bij de bewoners gecreëerd, maar ook veel meer samenredzaamheid. De wens is om verder te werken aan de zichtbaarheid in de wijken. 


    Buurtgezondheidsbuurten zijn een ander onderwerp waar men bezig is. GGD is op zoek naar verbinding met de bewoners; het is de bedoeling om vrijwilligers te vinden die verder deze netwerk kunnen voortzetten. Er wordt gekeken naar een specifiek programma voor vrijwilligers, wellicht ook met de mogelijkheid om door te stromen naar betaald werk. 


    De vraag van de borging van het project is nog steeds actueel. De wijkraad wordt gevraagd om met suggesties te komen om de borging mogelijk te maken. De wijkraad komt hier op terug.

  8. 5
    Ter bekrachtiging
  9. 5.1

    De wijkraad wordt geacht om de Besluiten- en Actielijst d.d. 26 mei jl. vast te stellen.

    Besluit

    De Besluiten- en Actielijst d.d. 26 mei jl. worden unaniem vastgesteld, zonder op- of aanmerkingen.

  10. 6

    De wijkraad staat stil bij de (aankomende) activiteiten in de wijk.

    Besluit

    Op 4 juli a.s. zal het eindfeest van de placemaking op het Evenaarplein plaatsvinden.


    Xander Nijmeijer is voor de laatste keer aanwezig in de wijkraad. Hij verhuist uit de wijk en daarmee komt zijn lidmaatschap van de wijkraad te vervallen. De wijkraad is erkentelijk voor zijn werk en inzet als voorzitter de afgelopen periode.

  11. 7
    Rondvraag
  12. 8

    Besluit

    De bijeenkomst eindigt om 20.26uur.