Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Wijkraad Oud Charlois-Wielewaal (formeel)

Formele openbare bijeenkomst wijkraad Oud Charlois/Wielewaal

donderdag 24 oktober 2024

19:30 - 22:00
Locatie

Oude Kerk Charlois - Charloisse Kerksingel 35, 3082 DA Rotterdam

Voorzitter
A. Stolwijk-Kramer
Toelichting

Als u wilt inspreken kunt u dit tot uiterlijk 24 oktober 2024 12:00 uur per mail doorgeven via GebiedCharlois@rotterdam.nl

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3
    Inspreekrecht bewoners
  4. 4

    Doel van de avond
    De wijkraad van Charlois organiseerde op donderdag 24 oktober een thema-avond over de oliewinning in de wijk, om inzicht te krijgen in de bezorgdheden en vragen van bewoners. De aanleiding voor deze avond was de recente podcast, uitzendingen van BNR en de aankomende behandeling bij de Raad van State.
    Achtergrond
    In 2020 ontvingen 7000 huishoudens in Charlois een uitnodiging voor een digitale presentatie over oliewinning in de wijk, die mogelijk tot 2050 zal doorgaan. De NAM heeft momenteel een vergunning tot 2035, waarna de situatie opnieuw wordt geëvalueerd. Bezorgde bewoners hebben zich verenigd in de actiegroep Stop Oliewinning Rotterdam en zijn gestart met verschillende acties tegen de oliewinning. De gemeente Rotterdam heeft in 2022 bezwaar aangetekend tegen de vergunning op grond van transitie- en klimaatbeleid.
    Aanwezigen
    De NAM was niet aanwezig, evenals vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de TNO. In plaats daarvan vertegenwoordigde Joost Martens, adviseur grondbeheer bij de gemeente Rotterdam, de gemeentelijke belangen.
    Hoofdpunten en Vragen

    1. Onzekerheid en Vertrouwen in NAM
      Het niet-aanwezig zijn van NAM in de wijk leidde tot onrust onder de bewoners. Er heerst een groeiende onzekerheid en een gevoel van wantrouwen tegenover de NAM, mede omdat zij zich eerder niet persoonlijk in de wijk hebben laten zien. De NAM heeft aangegeven pas in februari een nieuwe afspraak met vertegenwoordigers van de wijk te plannen, waar ook het Ministerie en TNO bij zullen zijn.
    2. Zitting bij de Raad van State Op vrijdag 13 december behandelt de Raad van State het beroep tegen de oliewinningsvergunning. De gemeentejurist kan nog tot elf dagen voor de zitting extra argumenten inbrengen. De stukken zijn openbaar en te vinden op de website van de ministerie van economische zaken.
    3. Schadeafhandeling Bewoners maken zich zorgen over schade aan huizen en funderingen. Hiervoor is de Commissie Mijnbouwschade Kleine Velden opgericht, die onafhankelijke schadeclaims onderzoekt. De kans dat schade door oliewinning wordt veroorzaakt, wordt echter door geologen van de gemeente als klein ingeschat. Wanneer schade niet door oliewinning komt, kan men terecht funderingskracht.nl
      • Vraag van bewoners: Kunnen huurders ook compensatie krijgen voor schade die hen dwingt tijdelijk te verhuizen? Joost Martens gaf aan dit met de jurist te bespreken.
    4. Voorstel voor Schadefonds Er werd voorgesteld om jaarlijks 10% van de olie-opbrengst te reserveren in een fonds. Mocht er in 2035 of bij het beëindigen van de oliewinning blijken dat er geen schade is, vloeit het fondsbedrag terug naar de NAM en de staat. Indien wel schade wordt vastgesteld, kunnen gedupeerden uit dit fonds worden gecompenseerd. Foto’s van de schade kunnen verstuurd worden via algemeen@commissiemijnbouwschade.nl
    5. Verantwoording van de Staat Een deel van de opbrengsten van de oliewinning (50%) gaat naar de staatskas. De NAM zou graag stoppen met oliewinning, maar de staat eist dat het contract wordt nagekomen vanwege de inkomsten. Dit voedt het wantrouwen en de bezorgdheid onder bewoners.
    6. Behoefte aan Metingen en Vergelijkend Onderzoek Bewoners suggereerden een vergelijking van bodemmetingen van eerdere jaren (bijvoorbeeld uit rapporten uit 1948 en 1987) met de huidige situatie om bodemverzakkingen en funderingsschade te monitoren. Dit kan helpen om de impact van oliewinning in kaart te brengen en te onderbouwen of schade daadwerkelijk wordt veroorzaakt door oliewinning.
    7. Acties vanuit de Wijk Joost Martens gaf aan te zullen overleggen met de gemeentelijke jurist over mogelijke acties die bewoners kunnen ondernemen om hun stem te laten horen, zoals een handtekeningenactie.
    8. Informatie en Communicatie De wijkraad zal de verslagen van deze avond en andere relevante stukken publiceren op de site van het W.O.C. Bewoners kunnen ook hun e-mailadres achterlaten om de informatie per e-mail te ontvangen.

    Conclusie
    Deze thema-avond heeft de zorgen van de wijkbewoners duidelijk in beeld gebracht, met een focus op de noodzaak voor transparantie, duidelijke communicatie en concrete maatregelen rondom schadeafhandeling en toekomstige risico’s. De wijkraad zet zich in om de wijk te informeren en zal binnenkort een nieuw gesprek organiseren met de betrokken partijen om de zorgen van de wijkbewoners op tafel te leggen, datum volgt.

  5. 5
    Ter besluitvorming:
  6. 5.a

  7. 6
    Ter bespreking:
  8. 7
    Ter informatie:
  9. 8
    Rondvraag
  10. 9
    Sluiting