Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Wijkraad Oude Noorden (formeel)

Openbare bijeenkomst wijkraad Oude Noorden

dinsdag 26 november 2024

20:00 - 22:00
Locatie

ON - Het Klooster, Ruivenstraat 81

Voorzitter
Bob den Ouden
Toelichting

Als u wilt inspreken kunt u dit tot uiterlijk 26-11-2024 voor 12.00 uur per mail doorgeven via de wijkraadscoördinator Roxanne Cobben e-mail ror.cobben@rotterdam.nl

Agendapunten

  1. 1

    In dit gedeelte worden de punten die op de agenda staan besproken. Wat er wordt besproken kan dus per week verschillen. Als wijkbewoners tijdens dit gedeelte graag iets willen delen, dan kunnen zij gebruikmaken van hun inspreekrecht door de wijkraad coördinator voor 12 uur ’s middags te mailen op de dag van de vergadering. Het inspreekrecht bestaat uit vijf minuten spreken, gevolgd door vijf minuten waarin de wijkraad vragen kan stellen. Alleen als u uzelf heeft aangemeld, kan u gebruik maken van het inspreekrecht. Mocht u alsnog over iets willen praten, maar heeft u uzelf niet aangemeld? Dan kan dit tijdens het informele deel van de openbare vergadering.

  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3

    Tijdens dit onderdeel van de agenda kunnen inwoners van de wijk en andere belanghebbenden het woord nemen. Vooraf aangemelde insprekers worden op de agenda vermeld.

  4. 4

    Onder dit onderdeel van de agenda vallen voorstellen waar de wijkraad een besluit over moet nemen. Een voorstel is akkoord - of vastgesteld - als de meerderheid van de aanwezige wijkraadsleden het ermee eens is. Sommige voorstellen hebben al voor de bijeenkomst een akkoord van de wijkraad en worden tijdens de bijeenkomst alleen nog bevestigd - dit zijn hamerstukken.

  5. 4.a

    De wijkraad stelt tijdens dit agendapunt het overzicht van de genomen besluiten tijdens de vorige formele bijeenkomst vast

    Besluit

    Conform vastgesteld

  6. 4.b

    De wijkraad stemt tijdens dit agendapunt over de binnengekomen bewonersinitiatieven:

    • Nederlandse vaardigheden voor dummies
    • Oud en Nieuw Huis van de Wijk Mozaiek
    • Cultuurborrel
    • Kerstbrunch

    Besluit

    Conform Vastgesteld

  7. 5

    Dit onderdeel van de agenda bevat punten waar de wijkraad over in gesprek wil of uitgebreider op in wil gaan.

  8. 5.a

    Besluit

    • Mobiliteit (Martha/Kees): dagelijkse mobiliteitsproblemen, verkeerscirculatieplan en Hofplein project. Het laatste heeft impact op de Zaagmolenstraat. De Wethouder heeft op 13 november aangesloten bij de werkgroep Zaagmolenstraat. Tram 8 gaat in januari uit de Zaagmolenstraat. Het Hofplein project heeft de Zaagmolenstraat nodig als ontsluitingsroute voor trams en ander verkeer. Werkgroep gaat door om (tijdelijke) plannen te maken om de straat verkeersveiliger en leefbaarder te maken. Wethouder steunt het ook om een schouw te organiseren en quick fixes te doen in de straat. Er wordt een integrale schouw gepland met SB, SO, RET en Bouwen/Wonen. Een bewoner uit de straat is bezig met een petitie. Bewoner voelt zich niet goed en kan niet slapen door het lawaai van de tram. Kirsten vraagt of mensen geïnformeerd zijn dat de tram 8 er in januari uitgaat? Er hangt niks op de haltes bijvoorbeeld. Er is nog niet bekend hoeveel trams er over de Zaagmolenstraat gaan rijden. Bewoner geeft aan dat zij zelf als particulier geen DCMR melding kan maken voor een meting over het geluidsoverlast van de tram. Martha gaat erachter aan. Bewoner vraagt of er extra handhaving gaat komen op de kruising met de Bergweg. Ook in verband met extra (bouw)verkeer en trams die over de Bergweg gaan. Wijkraad blijft het volgen, maar veel informatie is er verder nog niet. Kees wil dat de politiek/gemeente veel duidelijker communiceert over dit soort dingen. Gaat om beter integraal samenwerken. 
    • Kees houdt zich ook bezig met de riolering. Er staat in het jaaractieplan dat de wijkraad eens schouw wil organiseren voor de verzakkingen. Wie controleert de aansluiting met het huis? Tot de gevel is van de gemeente. Met MeldR en waterloket kun je verzakkingen doorgeven. 
    • Mireille geeft aan dat er op 7 november er een Cultuurborrel werd georganiseerd. Het idee was om iedereen die iets met kunst en cultuur doet in de wijk samen te brengen. Ook werd er een brainstorm en workshops  georganiseerd. Er was wel een behoefte want het was druk (zo'n 60 mensen). Het is de bedoeling dat we het regelmatig te laten terugkeren in heel Noord. In januari heeft Mireille een gesprek met Francis en Julia (cultuurregisseur) over kunst en cultuur in 2025 in de wijk. Ook is Mireille bezig met een herdenkingsbankje voor Corrie Ulenberg bij de Rotte (waar Muziek op de Rotte plaatsvindt). 
    • Kirsten geeft aan dat idee is om van 2025 het jongerenjaar te maken. De januari vergadering zal dus in het teken staan van jongeren. Ook jongeren worden betrokken bij de organisatie. De doelgroep is 12 tot 27 jaar. Ook is het idee is om een soort jongerenraad op te zetten. Huiswerkbegeleiding wordt ook als actie opgenomen in het jaaractieplan. De wijkraad wil echt in gesprek gaan met de jongeren en kijken wat er nodig is/wat de behoefte is. 
    • Anja (Schoon/heel) geeft aan dat ze net een leuke inspiratiesessie heeft gehad met o.a. containeradoptanten uit de wijk. Ook is de werkgroep bezig met het organiseren van het Schone Festival 2025 en de pop-up Schone Festivals. Op 4 december vindt op het Johan Idaplein het Pop-up Schone festival de Schone Sint plaats van 12.30-14.30 uur. 
    • Bob geeft aan dat m.b.t. werkgroep Kinderparadijs we proberen duidelijk krijgen wat KiPa doet, de hele sociale structuur en dat de Coolsingel begrijpt wat er hier gebeurt (welke (preventieve) impact het heeft in de wijk). De werkgroep is bezig met een tour langs alle organisaties die iets doen voor jongeren. 
    • Rottekwartier, Bob geeft aan dat er twee weken geleden een bewonersbijeenkomst is geweest bij het Rottekwartier over veiligheid en de verbouwing van de panden. Het was een drukbezochte bijeenkomst van zo'n 60 bewoners. Bewoners zitten in een onveilige situatie als het gaat om sociale veiligheid en het gebouw wordt ook nog eens gerenoveerd. Bob is in gesprek geweest met Havensteder (ook met de wijkmanager erbij) er is toegezegd dat er voor een half jaar extra wordt ingezet om speciale speekuren te organiseren voor bewoners. Stadsbeheer is ook goed aangehaakt. De wijkraad heeft er ook voor gezorgd dat er mosquitos komen. 
    • Martha geeft aan dat de bouwprojecten een grote ergernis is en dat het een grote chaos is in de wijk. Stadsontwikkeling moet beter afstemming zoeken. Martha is ook bezig met een ongevraagd advies hierover. Als een aannemer een bouwvergunning krijgt hoort er een bord te staan, maar dat staat er niet en er wordt niet op gehandhaafd. Bewoner heeft contact gezocht met de eigenaar van het bouwgrond naast het stuk op de Soetendaalseweg en Bergweg en daar is nu goed contact mee. 
    • Anja maakt zich zorgen om alle explosies in de wijk. Wijkmanager geeft aan dat er verschillende oorzaken voor zijn. Het is waarschijnlijk ooit wel begonnen als druggerelateerd, maar nu is er ook veel copycat gedrag en gebeurt het ook bij bijvoorbeeld partnerruzies, drillraps etc. Dit is nu de nieuwe manier van communiceren. Daarom juist niet op preventie gaan bezuinigen, zoals Kipa en dan verwachten dat jeugdcriminaliteit niet toeneemt. Ook meenemen in de tour met Kipa in het voorjaar.
    • Kirsten geeft aan dat de wijkraad ook bezig is met het opzetten van wijkplatform Wijkconnect. Daarmee wil de wijkraad meer zichtbaarheid  creëren in wat er allemaal is in de wijk en wat het aanbod is in de wijk. De wijkraad hoopt dat alle partners in de wijk hier bij willen helpen.
  9. 5.b

    Besluit

      • De wijkraad schijft elk jaar een jaaractieplan en hebben 43 acties geformuleerd op basis van gesprekken in de wijk met de bewoners.
      • Er worden nog gesprekken over gevoerd met de clustercollega's.
  10. 6

    Dit onderdeel bevat agendapunten die maar kort worden benoemd tijdens de bijeenkomst of die op de agenda staan zodat inwoners van de wijk en andere belanghebbenden deze zelf kunnen bekijken.

  11. 6.a

  12. 7

    Besluit

    • Mededeling: op de laatste vergadering op 18 december is er een kort formeel gedeelte en dan daarna afscheid met Jacco en jaareindeborrel met bewoners.
    • Bewoner geeft aan dat zij de laatste formele vergadering de meneer van aardgasvrij heeft gesproken en ze een goede tip heeft gekregen voor tocht in de woning, de energieklusser. Deze kwam snel bij de bewoner thuis om maatregelen tegen tocht te nemen. Zijn alleen actief in bepaalde wijken. 
    • Bewoners hebben een brief gekregen voor NAS inloopmoment op 3 december, de wijkraad is ook aanwezig.
    • Een bewoner geeft aan dat in de winkelstraat de Noorderboulevard weinig diversiteit aan winkels is. De straat is verschraald. De wijkraad ziet in de winkelstraat ook graag meer diversiteit. Er is helaas geen branchering en de gemeente kan hier ook niets aan veranderen. De panden zijn particulieren eigendom dus het is een vrije markt. Anja heeft gesprek gehad met iemand van Open Rotterdam die iets wil doen met de branchering. Zij gaat dit verder uitlopen.
  13. 8

    Wilt u de wijkraad Oude Noorden ook volgen buiten de bijeenkomsten om?
    ► Ga naar het Facebook profiel van Wijkraad Oude Noorden++
    ► Ga naar het Instagram profiel van Wijkraad Oude Noorden
    ++Of ga voor meer informatie naar Oude Noorden | Rotterdam.nl

  14. 9

    Het informele deel is bedoeld om bewoners ruimte te bieden om in gesprek te gaan met wijkraadsleden. Zo hebben bewoners meer tijd en ruimte om hun zorgen, klachten, ideeën en andere dingen die wijkbewoners zijn opgevallen te delen. Hiermee hopen de wijkraadsleden meer oor te hebben voor en meer aandacht te besteden aan wat er direct bij bewoners speelt.